Muslimah
A L L A H' S
ABOUT ENTRY CHAT TWITER FACEBOOK ASK.FM TUTORIAL
Tutorial : Membuat Cursor Sendiri Menggunakan CS4
Sep 18, 2011 • 18.9.11 • 0 comments

Nak tak buat cursor sendiri ? rara  ajar ya .
Korag akan perlukan software  photoshop cs4

Okay ,


Disebabkan ramai yang tertanya-tanya , macam mana nak buat cursor nama sendiri kan?
Ok ,  rasa teringin pulak nak share ngan korang , macam mana nak buat cursor sendiri ;)

*Tapi sebelum tu, make sure korang sudah download Adobe Photoshop dulu*


Klik pada File > New
Klik pada gambar itu untuk melihat dengan lebih jelas

1) Kelebaran layer yang kita buat , kalau besar pun tak pe ;)
2) Ketinggian mengikut kesesuaian
3) Pastikan background content dalam keadaan Transparent!
4) Then , Klik ok ;)

Klik pada File > Open


1) Make sure korang download dulu cursor yang korang suka . Cari kat sini .cursor-4u ,glitter-graphic or photobucket.
 
2) Klik ok .

Image tadi akan keluar dalam layer yang lain.Klik pada tool yang telah ditandakan dalam gambar kat bawah ni.


1) Yang no 2 tu, cara nya senang ,korang just ikut je outline cursor itu.
2) Then ,korang pergi kat edit , copy .
Klik pada gambar untuk dapatkan info dengan lebih jelas


Ikot arahan gambar ok.




1) Click dekat Stroke tu . 
2) Size tu pulak mrupakan size ketebalan outline korunk 
3) Warna outline korunk ;)
4) Tekan ok.


1) Pilih crop
2) Crop sampai yang ditunjukkan pada gambar di atas.
3) Cara nya, lihat di bawah ini.


Klik File > Save As


Savekan gambar korunk format PNG

* Ok,sekarang ni korunk kena upload cursor korang tadi kat photobucket.Kalau belum register,sila 
  register sekarang!
* Dah upload.Korang tengok cara nak pasang cursor tu kat blog korang kat SINI
*Lepas tuh , Dashboard > Design > Add Gadget > Html.JavaScript
*Korunk paste code korunk at situ
* Da siap ? SAVE :)
  

 
                                                                                                    Credit to :  Ms Alfi




PASTFUTURE
MY WORDS;
17. Servant of Allah. Allah understand me more than I understand myself.YA ALLAH BERIKANLAH SARIRUZAHIRA 9A DALAM SPM 2013. Struggling to be a better mukminah. إن شاء الله ♥ - Don't focus on your problems. You won't find a solution. Focus on Allah. He is the solution. - Never give up. Great things take time. Put trust in Him and make doa'.

https://twitter.com/_ked__ http://instagram.com/anaservantallah |http://mujahidahraraa.tumblr.com http://ask.fm/raraahoney https://www.facebook.com/raraaxii
OTHERS;


scroll this box
>> Rindu Allah :')
date : NOW
at:10 am


>> Dapat template baru
date : 1hours ago
at:7am


>> Raraa sayang Allah
date : 12/12/12
at: 12pm


>> Menjadi anak solehah
date: 25/11/2012
at: 13.12pm
\

BLOG ARCHIVE;

  • Tutorial : About Me
  • GIVEAWAY...saya suka DOMO lah!
  • tutorial changing your blog to wash denim template...
  • Comel tak Rara ?
  • Tutorial & Freebies
  • Last Post Sebelum PMR
  • I will forget you
  • TUTORIAL : CARA NAK BUAT LINK EXCHANGE DALAM BLOG
  • ESOK RAYA!! YEAHH
  • Freebies Symbol Text