Muslimah
A L L A H' S
ABOUT ENTRY CHAT TWITER FACEBOOK ASK.FM TUTORIAL
Tutorial : Membuat scroll box
Sep 18, 2011 • 18.9.11 • 0 comments

 Hi, JOM JALAN2X SINI 

Korang tahu tak , macam mana nak buat scroll blox ni ?
Tahu ke , apa itu scroll box ?

Ok , tak tahu yA ? Contoh nyA , macam kat bawah ni la : 

 

Tengok yang warna merah RARA tandakan itu . itu la . bila korang ke bawah . ada lagi isi-isi nya..
Nak tahu , macam mana nak buat ? 
Ikot tutorial di bawah yer ;)

Tutorial untuk membuat scroll box adalah seperti berikut..

1. Dari dashboard > Design > Add a gadget > HTML/javascript
(Jika anda sudah letakkan widget hanya buka HTML/javascript widget yang anda telah letak di blog)

2. Kemudian masukkan/ubah kod widget seperti berikut.

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">

Isi - isi kadungan yang korang nak letakkan

</div>

Note :
width: ubah mengikut lebar yang anda kehendaki
height: ubah mengikut tinggi yang anda kehendaki


3. Apabila selesai, save dan lihat hasilnya..

Senang bukan..:)



**PERINGATAN = Kpd sesiapa yang hendak COPY code dalam tuto nih , buat mcm ni :**
TEKAN = Ctrl+C (serentak)!
credit: cik lyssa


PASTFUTURE
MY WORDS;
17. Servant of Allah. Allah understand me more than I understand myself.YA ALLAH BERIKANLAH SARIRUZAHIRA 9A DALAM SPM 2013. Struggling to be a better mukminah. إن شاء الله ♥ - Don't focus on your problems. You won't find a solution. Focus on Allah. He is the solution. - Never give up. Great things take time. Put trust in Him and make doa'.

https://twitter.com/_ked__ http://instagram.com/anaservantallah |http://mujahidahraraa.tumblr.com http://ask.fm/raraahoney https://www.facebook.com/raraaxii
OTHERS;


scroll this box
>> Rindu Allah :')
date : NOW
at:10 am


>> Dapat template baru
date : 1hours ago
at:7am


>> Raraa sayang Allah
date : 12/12/12
at: 12pm


>> Menjadi anak solehah
date: 25/11/2012
at: 13.12pm
\

BLOG ARCHIVE;

  • Tutorial : Membuat Cursor Sendiri Menggunakan CS4
  • Tutorial : About Me
  • GIVEAWAY...saya suka DOMO lah!
  • tutorial changing your blog to wash denim template...
  • Comel tak Rara ?
  • Tutorial & Freebies
  • Last Post Sebelum PMR
  • I will forget you
  • TUTORIAL : CARA NAK BUAT LINK EXCHANGE DALAM BLOG
  • ESOK RAYA!! YEAHH